Per a ells estudiar no és difícil, ni suposa cap esforç. Un avantatge que es pot convertir en un autèntic problema perquè l’avorriment en classe pot transformar un nen superdotat en un terrible maldecap.
El sistema educatiu s’esforça per no deixar perdre els alumnes més desavantatjats. Però, el sistema està preparat per conduir amb èxit els alumnes més talentosos?
A Catalunya hi ha 35.000 nens i joves superdotats, entre l’1,5 i el 2% de la població. Sovint s’associa tenir una capacitat intel·lectual molt per sobre de la mitjana a l’èxit en la vida, però moltes vegades no és així i comporta frustració i fracàs com a persona.
Quina diferència hi ha entre altes capacitats i superdotats? A quins problemes s’enfronten? Davant de quins símptomes han de posar-se en guàrdia els pares? Estan preparades, les escoles, per abordar el problema?
Contestem aquestes preguntes amb Leopold Carreras, psicòleg i coordinador del grup de treball de superdotació del Col·legi de Psicòlegs i delegat a Espanya del Consell Mundial de Nens Superdotats i Talentosos; Héctor Rodríguez, president de l’ACACIA (Associació Catalana d’Altes Capacitats Intel·lectuals per a Adults), i Teresa Gómez, mestra i psicòloga dels Equips d’Assessorament Pedagògic EAP..