Colors en sèrie (en català)

Cada capítol de «Colors en sèrie» acosta el seu contingut a un color d’una forma diferent. Prenent un format que navega entre el documental i la ficció, i amb un vessant experimental i artístic, es fa un recorregut per aspectes antropològics, culturals o psicològics d’aquell color en concret.

Es pot parlar de cinema, arquitectura, història, gastronomia o música. Es pot parlar de mobiliari urbà o de mobiliari domèstic. De llegendes antigues o contemporànies que s’han format sobre aquell color. Es pot entrevistar un invident que explica la seva percepció d’un determinat color sense haver-lo vist mai, un daltònic que confón el color vermell amb el verd, o un cinestèsic que s’imagina els sons de colors.

«Colors en sèrie» consta de deu capítols de 20 minuts de durada. No hi ha mai normes ni seccions fixes. Cada capítol és un itinerari diferent depenent del que demani el color en si. També les bandes sonores i la veu en off tenen les característiques d’aquell color. La veu del vermell és profunda i sensual. La del blanc és innocent i neta. La del marró és gruixuda i rovellada.

Colors en sèrie

Colors en sèrie

Rosa:enganxós o diví

El rosa ens torna dèbils. Ningú no et pot agredir si vas vestit d’aquest color. Impossible associar sentiments negatius amb el rosa. Fins i tot s’ha comprovat que és molt més difícil barallar-se amb algú vestit de rosa que fer-ho amb algú que va da vermell. És el color més dolç, el de les nines i el femení per definició.

Blau: confia en mi

Abans de les guerres mundials, molts nens vestien de rosa. Les nenes, de blau. Per què hi ha tants uniformes blaus? Ben senzill: és el color de la confiança. Però també el dels prínceps, el de l’amor ideal i el dels menjars impossibles. No és un color masculí, al contrari: durant molt de temps, les nenes anaven de blau i no de rosa.

Groc: el camí de la contradicció

Van Gogh era un obsés del groc. Va pintar compulsivament en groc fins a la mort. El groc desprèn festa i alegria, però també hi ha gent que l’identifica amb l’odi, la bogeria, la mala sort, la malaltia, el verí, sobretot si es posa al costat del negre. Definitivament, és el color més contradictori de tota la paleta, un color que s’estima o s’odia. Quan ens enfadem, la bilis ens fa tornar grocs…

Blanc: del cel a la terra

El color més net és el més tòxic.  El blanc, originalment, matava. La llum, el cel i els núvols. El color de la innocència, de les núvies i dels ocells blancs ens porta felicitat i bones vibracions. També és el color més funcional que hi ha i amb el qual es fabriquem més objectes. I sobretot, és el color a què s’enfronten tots els creadors.

Gris plata: reflex multicolor

Una de cada 10.000 persones no pot veure els colors, veu en blanc i negre. El gris plata reflecteix tots els colors. En aquest capítol ens qüestionem l’ús d’aquest color per part de marques i empreses, ens preguntem per què hi ha objectes que tenen tota la paleta de colors i per què, quan tenim aquesta paleta al davant, triem un color i no un altre.

Negre: el túnel al final de la llum

1820. Goya pinta les seves pintures negres. Però, podria ser que no les hagués pintat ell. Qui podia haver-ho fet? Un negre. Mort, mals presagis, ocultisme… La llegenda que arrossega el negre fa difícil creure que és també el color de la sofisticació i l’elegància, i el que més urbanites han volgut vestir per identificar-se amb un grup social o un altre.

Verd: de la vida a la mort

1821. Napoleó mor a l’illa de Santa Elena. El culpable: el verd. El color de la natura per exel•lència representa també la llibertat a Occident. En canvi, per a un islàmic, és el color sagrat. El verd és la vida en estat pur però també és el color de la tecnologia, el dels soldats i el del «nightshot».

Taronja: moviment continu

Busca el taronja a «La taronja mecànica». No l’hi trobaràs. Una pilota de bàsquet, un intermitent, un anunci d’un pis de lloguer, un semàfor en taronja o la sirena d’una ambulància. Tots anuncien el mateix: un estat de transició, de canvi. Així és el taronja, el color dels pèl-rojos: una tonalitat en moviment constant.

Vermell: dona’m la vida

El telèfon vermell no va existir mai. Els toros no persegueixen mai el vermell. El color de la sang. El que dóna la vida. El primer color que l’home va designar, el primer que els nadons veuen quan neixen i el que distingim amb més facilitat sobre qualsevol fons. El que els daltònics confonen. Les emocions són vermelles i també ho és el sexe i l’amor.

Marró: la vida secreta de la bellesa

Cada dia entres en contacte amb una capsa marró entre 10 i 15 vegades. El color de la terra és el més despreciat. Molt poques persones el destaquen com el seu color favorit i és que, sens dubte, és el color més comú, el que es troba més fàcilment, i per això és poc apreciat. Cal mirar-lo a fons i molt de prop per trobar-hi la bellesa.

Estrés en niños de 6 a 12 años

Estrés en niños de 6 a 12 años

Pese a que, en general, se considera la infancia como una etapa de la vida libre de preocupaciones, puede darse el caso de estrés en niños.

Ir al colegio, hacer nuevos amigos, integrarse a una vida social activa… pueden ser factores de preocupación desde una temprana edad. Hay muchas situaciones, incluyendo los conflictos y desacuerdos en el terreno social, que pueden hacer que los niños se estresen. Los niños presentan una respuesta diferente ante el estrés según sea su temperamento, introvertido o extravertido.

Marcadores que delatan estrés en niños

Los niños estresados nos alertan con las siguientes señales. Si estás al tanto te ayudarán a detectar si tu hijo necesita ayuda para resolver un conflicto u otro tipo de problema.

Si tu hijo introvertido tiene estrés, notarás que…

Se encierra en sí mismo o elude los problemas.
Deja de hablar.
Se resiste a hacer cosas o se vuelve pasivo.
Se pone rígido.
Se irrita.
Se culpa de todo.
Se agota físicamente y aumenta su tensión muscular.

Si tu hijo extravertido está estresado, puede que veas que…

Echa la culpa a otros o a las circunstancias.
Quiere hablarlo ahora.
Se vuelve obsesivo y compulsivo con su trabajo.
No se detiene a pensar las cosas.
Se enferma o tiene problemas físicos.
Se pone a la defensiva o se enfada.
Se angustia o se preocupa.

Ayuda a tu hijo o hija a recuperar su equilibrio.

Si descubres señales como el hecho de que se enfade, se aflija, actúe de forma obsesiva o rehúse hablar y pierda su sentido del humor, pregúntale si algo le está estresando.

Esa acción por tu parte le ayudará, porque al menos entonces sabrá que está nervioso o nerviosa. Admitir la irritación es la manera más rápida de ayudar a los niños a que se reduzcan su estrés: es entonces cuando los extravertidos pueden silenciar el modo lucha y los introvertidos pueden salir de su refugio.

Una vez que tu hijo haya recuperado su equilibrio habla con él sobre qué es lo que le estresó. Averigua si es capaz de detectar esa sensación de estrés antes de sentirse derribado, cuando aún puede hacer algo al respecto.

Disminuir el estrés en niños. Cómo puedes hacer que el pequeño se relaje

Cómo ayudar a tu hijo introvertido a que encaje el estrés.

Dale tiempo para pensar en el conflicto.
Ayúdale a ser consciente de que si se siente molesto y fatigado esto se debe a un conflicto no resuelto.
Dale espacio para que hable libremente de sus pensamientos y sus sentimientos. Puede que prefiera expresarlos por escrito.
Sé paciente. Puede que tarde en expresar sus sentimientos.
Ayúdale a relajarse. Es posible que su cuerpo y su forma de hablar estén demasiado tensos.

Y así puedes ayudarle si es extravertido.

Deja que hable del conflicto.
Debes saber que quizás él vea varios conflictos, no uno solo. A medida que hable irá destacando los más importantes.
Muestra tu disposición a escucharlo, porque querrá hablar del asunto ahora mismo.
Que no te sorprenda si, a medida que habla, sus pensamientos cambian. No consideres nada de lo que diga como la última palabra sobre el tema.
Dale espacio para que se mueva. Eso le ayudará a pensar.

Estrés en niños de 6 a 12 años

Fuente: Cómo ayudar a tu hijo a relacionarse con el mundo de Marti Olsen Laney / Imagen de portada: ilustración de Moony Khoa Le